Fastback kirjoitti:Nyt sitten luonnollisesti kiinnostaa minua ja varmasti montaa muuta kanssaharrastajaa, että onko out-of-the-box bolt on efi läppärunko&suuttimilla tie onneen? Eli onko nyt järjettömän paljon parempi vai ootko vielä kunnolla päässyt antamaan monoa ja maileja?
300 km on nyt ajoa takana ja itse olen varovaisen tyytyväinen hankintaan. Muutama omakohtainen kokemus erosta kaasutinpuolelle tähän mennessä:
1. Kylmäkäynnistys pelaa kaasutinvehkeeseen nähden kuin unelma. Kaasarilla sai laittaa ryypyn päälle ja hinkata käymään pumppailemalla kaasua ja pitää sitten käynnissä hetken aikaa kaasua pumppailemalla ennenkuin pystyi laittamaan vaihteen silmään ilman sammumista (c4 automaatti).
Efi käynnistyy kylmänä hetken veivaamisen jälkeen (en ole vielä aktivoinut Efin "Pre fuel"-toimintoa, joka suihkaisee imusarjaan virtojen kytkemisen yhteydessä soppaa ja pitäisi nopeuttaa käynnistymistä) ja käy välittömästi tasaisesti (siis kaikki kaasuun koskematta) ja heti voi laittaa vaihteen silmään ja lähteä liikkeelle.
2. Kaikki ajonaikaiset pysähdykset liikennevaloissa tms. kone käy tasaista tyhjäkäyntiä oli vaihde päällä tai ei. Tyhjäkäyntimoottorin hoitelema tyhjäkäynti on minusta huomattava parannus kaasutinvehkeeseen nähden, jossa koneen tyhjäkäyntinopeus vaihteli koneen lämpötilan/kuormituksen suhteen (vaihde vapaalla/päällä).
3. Vetää kuin elukka (pikkuelukka) moottoritiellä ilman kaasuttimen kanssa olleita kummallisia välikierrosalueita (joissakin kuormitustilanteissa tuntui kaasarikoneessa veto lopahtavan).
Ongelmia on vielä:
-Lämpimänä käynnistäminen - Jos kone seisoo 10 minuuttia (siis käyntilämpöisenä sammutettu), niin saattaa sammua heti käynnistyksen jälkeen pari kertaa tai sitten ei. Tai sitten sammahtaa kun laittaa vaihteen päälle (erityisesti R sammuttaa helpommin kuin D ). Paras taktiikka on tällä hetkellä käynnistää ja antaa pyöriä hetken tyhjäkäyntiä (noin 30 sekuntia) ja kokeilla sitten vaihteen päällelaittoa. jotenkin ongelma liittyy lämmön siirtymiseen TBI-pakettiin ja tällöin imuilman lämpömittarin arvo nousee koneen lämpötilaan ja imuilman laihennustaulu alkaa purra (en ole vielä säätänyt). Kun kone ei sammu vaihdetta kytkiessä, niin toimii siitä eteenpäin taas moitteetta.
-Jos paikalla pumppailee kierroksia (lihasten pullistelua, vaihde P-asennossa), niin kone saattaa sammua kun päästää nopeasti kaasun. Eipähän tule liikaa pullisteltua.
-Letkut haisee läpi bensalle - Teflonletkut tulossa varmaan ensi viikolla (ei varsinainen EFI-ongelma).
Tarkoitus on nyt ensisijaisesti ajella autolla ja toinen tavoite on säätää noita yksittäisiä juttuja aina kun aikaa ja intoa riittää.
Efin loggausominaisuudet ovat vasta tutkimisen alla (näillä tarkoitus selättää tuo kuumakäynnistysongelmakin).
Laitoin lokituksen aktivoitumaan kun kaasu painetaan 80% tai yli ja että loggaa 10 näytettä sekunnissa minuutin ajan. Lokitus laitetaan läppärillä päälle ja kaikki mittaukset tallettuvat sitten ajon aikana Efin muistiin, puretaan läppärillä kun halutaan/jos kiinnostaa.
Ohessa yksi ohitustilanne, josta kuvassa mukana vain:
TPS=kaasupolkimen asento
Target AFR= kyseisen MAP ja kierroslukuarvon tavoiteseos
AFR Left= vasemman puolen seosanturin mittaus (itselläni on kyllä oikeassa kollektorissa)
RPM
Mittaus käynnistynyt kaasupolkimen ollessa 80% kohdassa ja tuossa alkupää mitatusta minuutista. Seokset hakeutuvat sekunnissa asetusarvoon 12,5. 2,5 sekunnin kuluttua vaihtaa kakkoselta kolmoselle (näkyy rpm-käyrässä) ja kaasun kun höllää, niin säätö menee sekaisin ja hakee taas kohdalleen jonkun ajan kuluttua.
Holleyn lokitus loggaa kaikki mittausarvot ja niitä voi sitten ihmetellä myöhemmin klikkaamalla käyriä päälle vasemmasta laidasta. Mittaustiedoston nimeksi tulee pvm/aika minuutin tarkkuudella.
Samasta datasta sai tarkistettua, että kaasun painaminen pudotti bensanpaineen mittauslukeman 42 psi-> 40 psi.
Efin asetuksissa riittää tutkittavaa ja ihmeteltävää ja sen voi kyllä sanoa, että jos bittihommat ei kiinnosta yhtään, niin tämän kanssa voi olla vaikea elää. Tietysti käsikapulalla voi asettaa perusasetukset eikä kytke tietokonetta ollenkaan. Toisaalta läppäri on ainoa vaihtoehto monien asetusten säätöhommiin (käsikapulalla ei pääse kaikkea muuttamaan).
Asetusten ohjeita ja suosituksia tulee lueskeltua ja luulin esim. laittaneeni kierrosluvun rajoituksen jotenkin järkevästi - en sittenkään ollut. Halusin arvoon 6000 rpm ja olin asettanut:

- rev1.JPG (18.32 KiB) Katsottu 6229 kertaa
Lueskelin sitten tuossa ohjeita ja siellä sanotaan näin:
Rev Limiter - Main Over-Rev – Type
Description: There are 4 options available
Fuel Only – performs a “hard cut” of fuel flow only when the main over-rev HIGH RPM is hit. “Hard cut” means that fuel flow is stopped to all cylinders until the main over-rev LOW RPM setting is met.
Spark Only – performs a “hard cut” of ignition only when the main over-rev HIGH RPM is hit. “Hard cut” means that ignition is stopped to all cylinders until the main over-rev LOW RPM setting is met.
Fuel and Spark – performs a “hard cut” of ignition AND fuel flow when the main over-rev high RPM is hit.
Soft – begins a “soft cut” of ignition when the main over-rev LOW RPM is hit. “Soft cut” means that ignition will be removed from individual cylinders as needed to limit RPM. If the HIGH RPM limit is reached, a hard cut will be implemented.
It is usually best to have a narrow range (20-50 RPM) between the LOW and HIGH RPM settings to reduce stress on the engine.
Note that the limiting RPM may be slightly higher than the main over-rev high RPM setting.
Rev Limiter - Main Over-Rev - High RPM
Description: At this RPM, the rev limiter will be activated.
Rev Limiter - Main Over-Rev - Low RPM
Description: After the Main Over-Rev High RPM has been reached, ignition and/or fuel will not be returned until the “Low RPM” is reached. The difference in these two values is up to how the user wants the rev limiter to act.
Eli asettamallani arvoilla rajoitin leikkasi pyllä 6000 rpm:n kohdalla, mutta kipinää alkoi tulla vasta 5800 rpm:n kohdalla.
Asetin:

- rev2.JPG (19.01 KiB) Katsottu 6229 kertaa
Nyt vetää siis 6000 rpm:n rajaan ja alkaa sitten heilua 6000-6050 välillä.